Dietní receptíky
Tak tady jsem Vám vybrala nějaké recepty. Podle mě jsou fajn a určo je vyzkouším :-)
1. Recept - Brambory po provensálsku
• 4 vetší brambory
• Menší pórek
• 3 stroužky česneku
• Citronová šťáva a kůra
• Petrželka
• Olivový olej
• Muškátový oříšek
Brambory oloupejte a uvařte. Nakrájejte jako hranolky a dejte na pánev vytřenou olejem. Osolte je, opepřete, přidejte pórek nakrájený na tenká kolečka, nasekanou petrželku, utřený česnek nastrouhanou citronovou kůru.
Až budou brambory do zlatova opečené, přidejte špetku muškátového oříšku a dochuťte citronovou šťávou.
2. Dietní recept na hubnutí - Lososový mix
• 200 gramů lososa s kůží
• Hnědá rýže
• 4 velké lžíce míchané mražené zeleniny
• 1 lžíce hub
• Petržel
• Tabasco
• Tamari
Nejprve připravte hnědou rýži pro dvě osoby dle návodu na obalu a osmahněte houby na oleji.
Lososa dejte na pánev a zalejte do poloviny vodou. Až bude voda vřít, pánev přikryjte a nechte pět minut dusit.
Mezitím osmahněte na oleji zeleninu - aby se dokonale rozmrazila a voda se odpařila. Poté přidejte tabasco a tamari dle chuti, rýži, houby, lžíci vody a přikryjte poklicí. Lososa osušte, nakrájejte na menší kousky a vmíchejte k zelenině.
Na závěr vše posypejte čerstvě nasekanou petrželkou.
3. Recept - zeleninový špíz
• Jedna červená a žlutá paprika
• Cuketa
• 200 gramů menších žampionů
• 150 gramů balkánského sýra
• Velká cibule
• Grilovací koření
Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte přibližně hodinu "vypotit". Cibuli nakrájejte na kolečka, papriku na čtverečky, sýr na kostky. Žampiony oloupejte.
Střídavě napichujte vše na špejle - vždy začněte a skončete žampiony. Poté špízy okořeňte grilovacím kořením, solí a pepřem. Pečte při teplotě 180°C zhruba půl hodiny - na plechu s pečícím papírem.
Výborné s brambory i samotné.
Všechny dietní recepty na hubnutí mají nízký glykemický index
KVETÁKOVÉ PLACIČKY
Postup:
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme ho v osolené vodě do měkka.
Květák necháme vychladit a šťouchadlem ho rozšťoucháme. Dále k němu přidáme vejce, nakrájenou cibuli, sůl, pepř a podle potřeby strouhanku. Uděláme těsto, ze kterého pak tvarujeme placičky, které dáme na pečící papír na plech.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova.
Dietní květákové placičky podáváme s brambory nebo se zeleninou.
Pečené placičky neobsahují tolik tuku jako klasické smažené.
ŽAMPIONOVÉ RIZOTO
Postup:
Rýži propláchneme, zalijeme dostatečným množstvím (ale ne velkým) vody a vaříme.
Na rozpáleném oleji osmažíme nakrájenou cibulku, poté k ní přihodíme nakrájené žampiony. Trošku okořeníme a zprudka smažíme. Pak přilijeme trošku vody a dusíme.
Až bude rýže hotová (měla by být téměř bez vody), smícháme ji se žampionovou směsí přímo na pánvi. Přidáme sójovou omáčku a dokořeníme.
Žampionové rizoto můžeme posypat strouhaným sýrem
KUŘECÍ NA ŽAMPIONECH
Na rozpáleném oleji osmažíme drobno nakrájenou cibuli. Poté k ní přidáme kuřecí prsa nakrájená na kousky. Lehce je osolíme a opepříme a prudce je smažíme. Nakonec přihodíme na plátky nakrájené žampiony. Přilijeme trošku vody, přidáme trošku pepře a dusíme.
Až bude maso a žampiony hotové, vše dokořeníme a můžeme podávat.
Kuřecí na žampionech podáváme s brambory nebo jen se zeleninou
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář