Dvoudenní bramborová dieta
(800 kcal) váhový úbytek 1-1,5kg
(800 kcal) váhový úbytek 1-1,5kg
Často podceňujeme význam brambor v naší stravě. Tato chutná zelenina, má nejen nízkou kalorickou hodnotu, ale také velký podíl vitamínu C, vitamíny skupiny B, fosfor, železo, hořčík, síru a draslík. Dnes vybíráme dvoudenní dietu z knihy Rychlodiety, autorka: Dája Mrázová.

1 velká brambora, 30g balkánského sýru, neslazený čaj nebo káva.
Bramboru upečeme v alobalu v troubě, rozřízneme a posypeme nastrouhaným sýrem.
Svačina
125 ml podmáslí
Oběd
Selská omeleta
1 střední brambora (80g), 1 lžička oleje, 50g rajčat, 1 vejce.
Uvařenou bramboru nakrájíme na plátky a osmahneme na oleji. Přidáme plátky rajčat, chvíli podusíme a zalijeme vejcem, rozmíchaným s trochou vody. Okořeníme podle chuti zapečeme. Posypeme sekanou petrželkou.
Svačina
100g nízkotučného bílého jogurtu umícháme se šťávou z jednoho pomeranče
Večeře
150g zmrazeného špenátu, 3 lžíce mléka, 120g brambor, 1 vejce, muškátový květ, česnek, sůl a pepř.
Špenát rozpustíme, okořeníme, podlijeme trochou mléka a podusíme. Vařené, oloupané brambory rozmačkáme s vařícím mlékem na kaši. Podáváme s vařeným vejcem.

1 velká brambor, 2 lžíce netučného tvarohu, sůl, pažitka, neslazený čaj nebo káva.
Bramboru upečeme v alobalu v troubě, rozřízneme a naplníme tvarohem umíchaným s kořením a sekanou pažitkou.
Svačina
125 ml podmáslí
Oběd
Bramborová polévka
120g brambor, 1-2 lžíce mléka, 50g cibule, ½ lžičky, 100g párku, kmín, sůl, pepř, zelená petrželka, 1/3L vody.
Brambory uvaříme s kmínem ve vodě. Přecedíme a vývar z brambor uchováme. Brambory prolisujeme a rozmícháme s trochou mléka. Vložíme zpět do vývaru, okořeníme a vmícháme cibuli, kterou jsme zpěnili na másle. Nakonec přidáme na kousky nakrájený párek. Povaříme a na talíři sypeme sekanou petrželkou.
Svačina
100g nízkotučného bílého jogurtu umícháme se šťávou z jednoho pomeranče
Večeře
Bramborový nákyp
120g brambor, 1-2 lžíce mléka, 100g kyselého zelí, olej, 30g dušené šunky, sůl, pepř, kmín.
Uvařené brambory prolisujeme a umícháme s trochou mléka. Kyselé zelí podusíme s kmínem jen v takovém množství vody, které se během vaření vydusí. Polovinu bramborové hmoty dáme do vymazané zapékací misky a na ni urovnáme podušené zelí a pokrájenou šunku. Nahoru dáme opět kaši, pokapeme olejem a 15 minut zapékáme