Bezlepková dieta - gluten free dieta
Bezlepková dieta je založena na příjmu potravin, které neobsahují gluten (lepek). Lepek je obsažen v obilninách, které jsou v České republice nejběžněji pěstovány a používány. Jedná se o tyto obilniny: pšenice, ječmen, žito, triticale a většinou se uvádí i oves. Mezi obilniny, které naopak neobsahují lepek, patří kukuřice a rýže.
Bezlepková dieta je založena na příjmu potravin, které neobsahují gluten (lepek). Lepek je obsažen v obilninách, které jsou v České republice nejběžněji pěstovány a používány. Jedná se o tyto obilniny: pšenice, ječmen, žito, triticale a většinou se uvádí i oves. Mezi obilniny, které naopak neobsahují lepek, patří kukuřice a rýže.
↓↓
Bezlepková dieta - zakázané potraviny
Pro bezlepkovou dietu a její dodržování je třeba vzít v úvahu, že nejde jen o vynechání potravin, které jsou vyrobeny zejména z obilnin obsahující lepek. Je třeba se vyvarovat všech potravin, které obsahují i stopové množství lepku. Při bezlepkové dietě je nutné se vyvarovat zejména následujících potravin:
Pro bezlepkovou dietu a její dodržování je třeba vzít v úvahu, že nejde jen o vynechání potravin, které jsou vyrobeny zejména z obilnin obsahující lepek. Je třeba se vyvarovat všech potravin, které obsahují i stopové množství lepku. Při bezlepkové dietě je nutné se vyvarovat zejména následujících potravin:
-Mouka (žitná, pšeničná, ovesná, špaldová, ječmenná)
-Pečivo a chléb z mouky obsahující gluten (včetně celozrnného)
-Těstoviny, knedlíky připravené z mouky obsahující gluten
-Další výrobky obsahující "lepkovou mouku" - může jít například o přídatné látky, škroby, polévky, zmrzlinu, rostlinná masa, koření a sójové omáčky. U těchto potravin je nutné pečlivě sledovat etikety a složení výrobků.
-Pečivo a chléb z mouky obsahující gluten (včetně celozrnného)
-Těstoviny, knedlíky připravené z mouky obsahující gluten
-Další výrobky obsahující "lepkovou mouku" - může jít například o přídatné látky, škroby, polévky, zmrzlinu, rostlinná masa, koření a sójové omáčky. U těchto potravin je nutné pečlivě sledovat etikety a složení výrobků.
Bezlepková dieta - povolené potraviny
Nahrazení gluten obsahujících surovin a potravin je možné při bezlepkové dietě několika způsoby:
Nahrazení gluten obsahujících surovin a potravin je možné při bezlepkové dietě několika způsoby:
-Využití neobilných surovin, které reprezentují zejména luštěniny (cizrna, hrách, čočka, fazole) a pro jejich přípravu využít makrobiotiku a makrobiotické principy.
-Využití ostatních obilnin, které neobsahují lepek - kukuřice, rýže, pohanka, Amarant (pseudoobilnina).
-Využití ostatních obilnin, které neobsahují lepek - kukuřice, rýže, pohanka, Amarant (pseudoobilnina).